Grotta och månlandskap i Cappadocia

Den mest berömda grottan i Turkiet är den i Cappadocia. Grottan ligger i den södra delen av Taurusbergen nära Nevehir och har en gång varit en tillflyktsort för religiöst kristna, i ett försök att komma undan förföljelse. Hem och kyrkor finns bevarade, fyllda med mosaiker och fresker. De ligger vid sidan av en ännu äldre grottstad med kalkmålnings daterade till 3 000 år f K. Det finns även ett tusenårigt kloster i grottan, ett kloster som idag används som hotell. Trots att hotellet ligger i en historisk miljö är faciliteterna moderna.

Det ligger även bekväma hotell i landskapet runt grottan. Huvudorten i området är Göreme, en liten aktiv stad och en populär utgångspunkt för gäster som besöker området. Runt Cappadocia finns en fantastisk natur, fylld med fascinerande klippformationer. Landskapet liknar något av ett månlandskap och är liksom grottan ett resultat av vulkanutbrott och erosion. Naturen kan upplevas till fots eller till häst.

Fyra kilometer ifrån Göreme ligger även en gammal stad vid namn Cavusin. Staden har övergivits på grund av erosion och för att upptäcka ruinerna på ett säkert sätt behövs en guide. I staden finns en kyrka från 400-talet och flera andra intressanta historiska byggnader.