Segla gulet utmed Medelhavskusten

Ett fantastiskt och lite annorlunda sätt att uppleva Turkiets långsträckta Medelhavskust på är att färdas med en traditionell gulet. Guleten är en bred segelbåt i trä och en äkta turkisk stolthet. Båtdesignen stammar från Bodrumområdet, och det är också här de flesta guleterna fortfarande tillverkas. Tillverkningsmetoderna må ha moderniserats, men designen har inte förändrats mycket genom århundradenas gång.

Förr användes guleterna främst som fiske- och fraktfartyg. Numera är de vackra träbåtarna ett trevligt alternativ till semesterboende både för turkar och för turister. Båtarna varierar i längd men de är alla kända för sina breda däck och vackra segel. De kommer långt in i vikar och bukter tack vare sin relativa flatbottnade form.

Flera företag i de turkiska turiststäderna erbjuder guletkryssningar på mellan ett par dagar till två veckor. Kryssningsfartygen har 4-8 hytter och är riggade med fem segel. Resan går till den ena historiska sevärdheten efter den andra med strandhugg vid långsträckta sandstränder däremellan. Vissa av byarna som besöks har enbart vattnet som färdväg. I kryssningarna ingår helpension och på flera båtar äter resenärerna när de själv önskar. Menyn är fylld med klassiska turkiska maträtter. Kryssningssäsongen varar mellan april och oktober.