Det turkiska köket

Det turkiska moderna köket har sina rötter i den osmanska traditionen. Turkiet är en smältdegel med ena benet i Asien och det andra i Europa, vilket även avspeglas i maten.

Den mest välkända rätten är kanske kebab. I Turkiet serveras mängder med varianter och här ses rätten inte främst som en snabbmatsrätt. En annan nationalrätt är börek, små mördegsknyten med olika fyllningar. Färser i olika former är populära alternativ på matbordet, inte minst i form av köfte. Köfte är lammfärsbiffar, liksom grytor. En vanlig sed i Turkiet är att beställa in mängder med smårätter, meze. De små rätterna serveras med olika röror till.

Råvarorna som används i det turkiska köket är nästan alltid färska. Lamm, fisk, ris, yoghurt, feta, gurka och lök är vanliga ingredienser i matlagningen. Maten kryddas gärna med spiskumming, vitlök, färska örter och chili. Till maten serveras alltid vitt bröd och sallad.

Till efterrätt äter turkarna gärna färsk frukt eller baklava. Baklava är en mycket söt efterrätt med filodeg, pistaschenötter och honung. Ett alternativ till baklava är sutlac, en söt och mjölkig rispudding. En lite annorlunda efterrätt är tavuk gogosu. Rätten är tillverkad av krossat kycklingbröst, men smakar förträffligt.