Det turkiska badet – Hamam

Badhusen ligger som små vackra oaser i hart när varje turkisk stad och by. Traditionen med offentliga badhus stammar från den romerska tiden, och har blivit ett viktigt kulturinslag i det turkiska kulturlivet. Byggnaderna är vackert utformade och smyckade med mosaik från golv till tak. Inuti erbjuds ång- och hetluftsbad i njutningsfull miljö.

Det traditionella hamambesöket är en tradition för såväl kvinnor som män. De större badhusen har en dam- respektive herravdelning, men i de mindre badhusen är tiderna reglerade så att kvinnor badar för sig och män för sig. I tidigare delar av historien var hamamerna en av de få platser där kvinnor kunde leva ut sina egna jag och prata med varandra. De var annars hänvisade till hemmens mer eller mindre isolerade värld.

Dagens hamam har bibehållit sin sociala karaktär. Här anordnas informella möten och den tid som en turk tillbringar på hamam är enbart hans eller hennes. Här passar många på att få vara ensamma med sina tankar, diskutera frågor med andra likasinnade och bara njuta av nuet och de varma ångorna.