Turkiskt kaffe

Den svenska traditionen att dricka kaffe förmedlades från Turkiet tack vare Karl XII. Han tog med sig kaffebönor och en Ibrik, en särskilt kastrull. Med tiden har vi svenska invånare kommit att bli ett kaffedrickande folk, men vår kaffekultur är inte i närheten av det kaffe som en gång hämtades hem från Turkiet. Det turkiska kaffet är starkt och smakrikt. Det bryggs av ett mycket finmalt kaffe av särskilt lättrostade och söta bönor.

När kaffet tillagas i en Ibrik läggs sockret i först. Sedan fylls vatten på för att toppas med det malda kaffet. Ibriken värms upp och kaffet börjar skumma. Skummet rörs ner ett par gånger för att slutligen tas bort. Kaffet är nu klart och ger en rund och mycket stark smak.

Det turkiska kaffet är en perfekt avrundning på en riktigt god middag. Det piggar upp utan att vara det minsta beskt. Turkiskt kaffe utan socker kallas för orta, ett mycket sött kaffe kallas sekerli. Tänk på att inte dricka upp innehållet i koppen helt och hållet, då botten består av sump.